Klouzek obecný

Klouzek obecný

Suillus luteus

Výborná jedlá houba

Klobouk / Plodnice

Klobouk má 40-120 mm v průměru, nejprve je půlkulatý, pak polštářovitě až ploše rozprostřený, uprostřed mívá někdy i tupý hrbol. Je obvykle dost tmavě zbarvený, ale často bývá i v bledších barevných odstínech. Nejčastěji je čokoládový, jindy žlutohnědý, olivovožlutý nebo i šedavý. Pokožka je slizká a lesklá, dá se dokonale oloupat.

Hymenofor

Trubky jsou 6-14 mm dlouhé, v mládí světle žluté, pak citrónově žluté, až zlatožluté, v dospělosti méně živě zbarvené, k třeně přilehlou a jen velmi zřídka mírně sbíhavé, od dužniny klobouku se dají snadno oddělit. Póry jsou stejně zbarvené jako trubky, nejprve jsou záhybově labyrintové, pak hranaté, dost drobné, většinou 0,5 mm v průměru a jen velmi vzácně i 1 mm, za jistých okolností roní někdy bílou tekutinu.

Košťál

30-110 mm dlouhý a 10-25 mm tlustý, válcovitý, nejprve světle žlutý, na vrcholu pod kloboukem citrónově, v dolní části hnědavý. Vrchol třeně pod kloboukem bývá posetý žlutými, až nahnědlými zrnky. Má bílý plstnatě kožovitý závoj, který v mládí spojuje košťál s okrajem klobouku, zanechává na třeně zbytky v podobě prstenu. Vzácně zůstávají útržky závoje i na okraji klobouku, ale pak zmizí beze stopy. Prsten na třeně bývá černohnědavý s fialovým odstínem.

Dužina

Dužnina je bělavá, později citrónovožlutavá (zejména nad trubkami), v dolní části třeně bývá trochu nahnědlá. Je měkce houbovitá a dost vodnatá, v třeně trochu vláknitá. Má slabou, ale příjemnou ovocnou chuť i vůni.

Výtrusný prach

Výtrusný prach je hnědý.

Lidové názvy

klouzek, máselňák, máselník, máslovec, máslovka, soplačka, borovec, borůvka.

Výskyt

Klouzek obecný roste obvykle v houfech od května do listopadu, nejčastěji pod dvojehlicovými borovicemi, nejvíce v nížinných borech, ale také v pásmu kosodřeviny. Je to kosmopolitních druh, vyskytuje se na všech kontinentech, kde rostou dvojehlicové borovice. U nás je všeobecně rozšířený.

Význam

Je to výborná jedlá houba, lehce stravitelná, vhodná do polévek, omáček, k nakládání do octa, ve směsi s jinými houbami a na přípravu houbových jídel na různé způsoby. Je to nejchutnější klouzek vůbec.