Hřib červený

Hřib červený - Boletus calopus

Boletus calopus

Nejedlá houba

Klobouk / Plodnice

Klobouk má 30-150 mm v průměru, nejprve bývá polokulovitý, pak klenutý, polštářovitý a v dospělosti alespoň na temeni plochý, suchý a matný; v mládí jemně plstnatý, v dospělosti holý, světle hnědý, olivově plavohnědý, žlutavě hnědá, s okrajem dost dlouho podvinutým a nepravidelně zprohýbaný.

Hymenofor

Trubky jsou 3-16 mm dlouhé, citronově žluté, později s olivovým nádechem, na řezu modrající nebo modrozelenající. Póry jsou kulaté, drobné, nejprve sivožluté, pak zářivě citrónově žluté, později nazelenalé; otlačením modrozelená.

Košťál

Košťál je 30-150 mm vysoký a 10-45 mm tlustý, v mládí obvykle břichatý, vzácně i válcovitý, pod kloboukem ztenčený. Bývá krásné karmínový, kromě horní části pod kloboukem, kde je světležlutý (někdy bývá i celý červený), a dolní část, kde je obyčejně kalná hnědočervená; otlačením modrou. Na povrchu jej zdobí jemná, ale nápaditá síťka, na vrcholu bílé barvy na žlutém podkladu, jinde masovočervená nebo špinavočervená; později se dostává od fáze hnědých tónů. Oka síťky se směrem k dolní části zvětšují a jsou protáhlejší, zcela dolů mizí.

Dužina

Dužnina je bělavá až bledě krémovožilkatá, na vzduchu dost rychle zelenomodrá, ale brzy se odbarví; je tvrdá, voní slabě houbově, chuť má nejprve nasládlou a pak velmi hořkou.

Výtrusný prach

Výtrusný prach je bledě okrovoolivový, až hnědavěolivový.

Výskyt

Hřib červený roste od července do října v jehličnatých i v listnatých lesích, zejména v podhorských krajích. Je rozšířen v celé Evropě, na Kavkaze a možná i na Dálném východě. V Japonsku a v Severní Americe ho dosud nenašli.

Význam

Je to nejedlá houba, odporné chuti; není jedovatá, ale na přípravu jídel ji nelze použít.