Hřib nachovýtrusý

Hřib nachovýtrusý - Porphyrellus porphyrosporus

Porphyrellus porphyrosporus

Jedlá houba

Klobouk / Plodnice

Klobouk má 50-160 mm v průměru, nejprve je polokulovitý, pak klenutý a nakonec polštářovitý. Zpočátku je bledě šedý, pak tmavší, co do intenzity zbarvení dost proměnlivý, olivovošedý, olivově sazověhnědý, někdy s červenohnědým nádechem nebo červenavě skvrnitý; otlačením se zbarvuje na tmavohnědě, až černě. Je suchý, téměř plstnatý, až sametový, ve stáří někdy rozpukává na políčka; pokožka se nedá sloupnout.

Hymenofor

Trubky jsou 15-25 mm dlouhé, v mládí dost krátké, nejprve šedavé, pak šedohnědé, až nahnědlé. Otlačením tmavnou, někdy na vzduchu modré nebo červené. Bývají široce přirostlé, nebo při třeně vykrojené. Póry jsou středně velké, hranaté, nejprve bělavé, až žlutavě šedé, pak tmavší, až nahnědlé; otlačením více tmavnou nebo modrá jako trubky.

Košťál

Košťál je 40-160 mm vysoký a 10-40 mm tlustý, nejprve břichatých, pak štíhle kyjakovitý nebo téměř válcovitý s vřetenovou končitou bází. Často bývá prohnutý, šedohnědý, až olivově sazověhnědý. Otlačením tmavne, na vrcholu je téměř sazověčerný, dole bledší; na světlém podkladě je jemně, podélně proužkovaný, drobně plstnatý, tečkovaný. Místa okousané slimáky jsou bělavé, až nahnědlé.

Dužina

Dužnina je nejprve bílá, pak žlutavěbělavá a nakonec špinavěbělavá. V třeně bývá v dospělosti obyčejně hnědavě vláknitá; na vzduchu se zbarvuje na modrozelený nebo na šedočervenkatou, později zůstává špinavohnědá, až načernalá. V mládí je pevná, pak měkká. Vůni má nakyslou a chuť ne nejlepší, jakoby štiplavou.

Výtrusný prach

Výtrusný prach je červenohnědý, po uschnutí bývá méně načervenalý.

Výskyt

Hřib nachovýtrusý roste v létě a na podzim ve smíšených lesích na pahorkatinách a v podhorských krajích. Je rozšířen v celém mírném pásmu severní polokoule.

Význam

Je jedlý, ale podřadné kvality.