Klouzek strakoš

Klouzek strakoš

Suillus variegatus

Jedlá houba

Klobouk / Plodnice

Klobouk má 50-140 mm v průměru, nejprve je půlkulatý, pak plocho polštářovitý s bledým podvinutým okrajem. Celý je pokryt žlutošedou, olivovou až špinavopomarančovou plstí; růstem klobouku se plst trhá na trsovité šupinky, které ve stáří mizí. Nejprve je šedožlutý až špinavopomarančový nebo hnedočervenkavý, v dospělosti bledší, špinavožlutý. Pokožka je pouze mírně slizká a dá se poměrně těžko oloupat. V dospělosti bývá okraj klobouku ostrý.

Hymenofor

Trubky jsou relativně krátké (8-15 mm), nejprve nažloutlé nebo bledopomerančové, v dospělosti tmavoolivové, otlačením slabě zmodrá; většinou bývají široce přirostlé nebo při třeně i kratší. Póry jsou trochu špinavější zbarvené, nejprve šedožlutavé, pak bledopomarančové, později se zeleným odstínem a nakonec bývají hnědoolivové. Poraněním trochu zmodrá a modré skvrny se postupem času mění na hnědé. V dospělosti jsou póry okrouhlé až hranaté, středně velké a v naprostém stáří bývají nepravidelně prodloužené, takže jsou téměř paprskovitě uspořádány.

Košťál

Třeň je 30-90 mm dlouhý a 25-40 mm tlustý, nejprve dost břichatý, pak válcovitý, na bázi často kyjakovitě ztlustlý, citrónově s okrovým odstínem, v dolní části oranžovohnědasvý, někdy načervenalý, téměř hladký, dole trochu bledě plstnatý.

Dužina

Dužnina je nažloutlá až bledopomarančová, nad trubkami v klobouku a pod povrchem třeně citrónově žlutá, v bázi s pomerančovým tónem, někdy až nahnědlá nebo i načervenalá. Na vzduchu se obvykle mění na modrozelený. V třeně je trochu vláknitá. Voní slabě jehličím, avšak ne velmi příjemně. Chuť má nenápadnou.

Výtrusný prach

Výtrusný prach je olivovohnědý.

Výskyt

Klouzek strakoš roste od června do listopadu nejčastěji v borových lesích v písčité půdě. Je to obecně rozšířený druh především v nížinách, ale ani ve vyšších polohách není vzácný. Vyskytuje se v Evropě a na Sibiři. V Severní Americe a Japonsku ho zatím nenašli.

Je to sice jedlá houba, ale ne zrovna nejlepší kvality. Mladé plodnice jsou vhodné k nakládání do octa. Jejich dužina je křupavá. Vařením trochu tmavne.